2010. december 13., hétfő

Tartu revisited - part II: Welcome to snowy Tartu! :)

Az előrejelzés, miszerint a Riga-Tartu viszonylaton az utak teljesen be vannak havazva, nagy százalékban igaznak bizonyultak, a buszból, bár sötét volt, látszott, és főleg érezhető volt, mekkora havon megyünk. A busz nem zavartatta magát, meg a többi jármű se. Többi = az a három autó és egy busz, ami négy óra alatt szembejött velünk. :P Kb. 11-re értünk Tartuba, és még pont elértük az utolsó előtti 1-es buszt, ami haza is hozott. Aztán alvás!

Tegnap fél 10-kor keltünk, és azonnyomban (11-kor) fel is kerekedtünk, hogy felfedezzük a havas Tartut. :)))) Bejártunk egy csomó helyet: leszálltunk a buszról a szokásos megállóban (Pauluse), hogy megnézzük a havas Kastanit, ahol a sok faház van, és lőn. Az egyetem felé menet megcsodáltuk a dóm romos ívein a puha hótakarót, nem beszélve a hatalmas jégcsapokról, aztán tettünk egy kötelező kitérőt a Musumägi (Puszidomb :D) felé. *.* Itt készült rólunk a két lehető legcukibb kép (én csináltam), mint lentebb látható. :) Innen a koli felé vettük az irányt, persze útbaejtve a Raekoja platsot, meg a befagyott Emajõgit (utóbbit nehezen kerülhettük volna ki, hehe), megint készült egy tonna fénykép. A koliban megtudtuk, hogy Anettnek sikerült még idejében megmenteni a pénzét (ld. előző bejegyzés), aztán rávettük Annát és Barit, hogy jöjjenek velünk szánkózni. Hiába, az én érveimnek nem lehet ellenállni... :P Visszasétáltunk, immár Baristul-Annástul-szánkóstul a szánkóvölgyhöz, ami a kolitól kb. félóra, aztán nekiálltunk szánkózni. :P Elég vicces volt, állandóan leestünk a szánkóról, mindenünk csupa hó-víz lett, a kisgyerekek jól megbámultak minket - nem elég, hogy nem észtül beszélünk, de még bénázunk is, aztán a hasunkat fogjuk egymáson röhögve... :D Egy órát lehettünk ott, nem többet, addigra teljesen átázott minden ruhánk. Innen elmentünk a Crepp nevű francia (!) étterembe, ahol Benedek és Marci (aki később csatlakozott hozzánk) isteni hagymalevest, Anna, Bari és én kevésbé isteni töltött palacsintát ettünk, a hatalmas fajtából. Aztán meggyőztem a népet, hogy együnk négyen (Marci nem kért) két édes palacsintát, és mmmm! :) Elég jó ebéd volt. :) Bár kicsit sokáig tartott, mert mindig rengeteget kellett várni. Aztán még kicsit sétáltunk, merthogy addigra (fél 5) teljesen besötétedett, de mivel nagyon hideg volt, és a szél is elkezdett fújni, hazafelé vettük az irányt.

Ma Benedek órán van, aztán jön haza, felvesz(ünk) tárgyakat az etr-ben, és este Ő zenekarozik, én meg Juliával találkozom. :) Holnap pedig elkirándulunk Tallinnba. :)))))

A havas Kastani. Érdemes volt leszállni a buszról... :)

A Näituse, ahova szeptemberben egy hétig jártam észtet tanulni. :)

Dóm, hótakaró és jégcsapok.

Az ott fent a Puszidomb... :)

Ezek meg mi vagyunk a Puszidombon, amint épp cukin nézünk (egymásra). *.*

Ezek is mi vagyunk, ugyanott, és cukin nézünk (a kamerába). *.*

A pillanatnyilag adventi naptárként funkcionáló városháza.

A befagyott Emajõgi.

A szánkóvölgy, Anna és Bari kapaszkodnak felfelé... :D

A kivilágított Ülikool délután fél 5-kor.

A kivilágított Raekoja plats. Van rajta városháza (középen, hátul), hajó (balra), mindenféle melegedő és gyermekszórakoztató objektumok (középen és mindenhol), karácsonyfa (a művésznő háta mögött). :P

2 megjegyzés: