2010. december 1., szerda

érdekes

Remélem, kattintásra a feliratok is láthatóvá válnak... Ezt a grafikont (The Highest Values Map) még hetekkel ezelőtt mutatta nekünk egy tanár a "Rendszerváltás Lengyelországban 1989 után" c. előadáson, és szerintem elég érdekes... Főleg az, hogy semmit nem tudok arra vonatkozóan, kik csinálták és mi alapján (na jó, valószínűleg közvélemény-kutatás). Magyarország eszerint inkább a túlélésre rendezkedett be, nem az önkifejezésre (amúgy ezt se értem, mi az, hogy "önkifejezés", mint érték?), és inkább világias, mint vallásos. A túlélési "állandónk" Lettországéval, Fehéroroszországéval, többé-kevésbé Észtországéval, Grúziáéval és Marokkóéval korrelál. Világiasságban Moldáviával, Nagy-Britanniával, Ausztriával, Izraellel és Belgiummal vagyunk egy szinten. Elgondolkodtató.
Lengyelországon nem lepődünk meg: inkább tradicionális, inkább túlélő. Ami érdekes, hogy a hozzá legközelebb eső ország India... (Mi Macedóniához vagyunk a legközelebb.) És szerintem az is elgondolkodtató, hogy a grafikon szerint egy olyan állam van, amelyik ugyanúgy ragaszkodik a tradícióihoz, mint a lengyelek, és az az USA.
Amúgy a legracionálisabb ország ezek szerint Japán, a legtradicionálisabb El Salvador. Mondjuk szerintem a racionalitás és a tradicionalizmus (ha van ilyen szó) nem zárja ki egymást. Persze az irracionális tradicionizmus már kizárja a racionalitást. :P A svédek a leg-önkifejezőbbek (?), a moldávok a legtúlélőbbek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése